SOSYAL MEDYA

27 Ocak 2021 Çarşamba

Gonca Dut - Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk

 Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk

Kitap Tanıtımı

    “Küçük bir çocuğun beyni travmadan nasıl etkilenir? Korku ve şiddet çocuğun beyninde nasıl bir tahribata yol açar ve bu beyin iyileştirilebilir mi?”

Kitabın ismiyle irkilip, arka kapağını çevirdiğinizde bu paragrafla karşılaşıyorsunuz Dr.Bruce’un Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk adlı kitabında. Kitabın ismi gibi içeriği de okurken sizi çarpıyor. Zaman zaman bu kadar da olur mu demekten kendinizi alamıyorsunuz.

Günümüzde yaygınlaşan psikoloji bilimine ilgi, psikolojik kitaplarla ve dizilerle kendini gösteriyor. Bahsi geçen bu yapıt da bunların en iyi örneklerinden bir tanesi.

Çocuk psikiyatristi Dr.Bruce’un yöneticisi olduğu kliniğe gelen ayrıca mahkemelerde ve çeşitli hastanelerde uzmanlığına ihtiyaç duyulan vakalardan yola çıkarak bu kitap dilimize çevrilmiş iki eserinden biridir. Kitabın içinde birbirinden ilginç on iki ayrı vaka örneği yer alıyor. Bu yaşanmışlıkları okurken psikoloji biliminin insanoğlunun zorlandığı durumlarda nasıl kapılar açtığını, nasıl küçük dokunuşlarla mucizeler oluşturduğuna bir kez daha şahit oluyoruz.

Kitapta, olaylar zaman zaman çok dehşetli bir hal alıyor ve beynin yaşadığı stresi nasıl gösterdiğini gözler önüne seriyor Bir insanın doğumundan başlayarak özellikle de bebeklik ve çocukluğunda alamadığı sevgiyi, göremediği ilgiyi, hissedemediği güveni yetişkinliğinde ne kadar korkunç sonuçlara varabileceğini tüm sertliği ile bir yumruk misali çarpıyor yüzümüze.

Kitap bitip son sayfasını okuduğumuzda anlıyoruz ki yaşadığımız toplumun sağlıklı bireylerden oluşabilmesi için anne babaların, öğretmenlerin, doktorların, devletin kısacası hepimizin sorumlulukları var. Dünyaya gelen her bebeğin sağlıklı birer birey olabilmeleri için onların fiziksel, ruhsal ve duygusal gelişimlerine el birliği ile destek verilmesi gerekiyor.

Dr. Bruce kitabının bir bölümünde bu konuyu şöyle dile getiriyor: “Uzun süredir insanların gelişimlerini özellikle de neden bazılarının üretken, sorumlu ve iyi yürekli olmasına karşılık, diğerlerinin istismara başkalarını daha fazla istismar ederek tepki verdiğini anlamaya gayret ediyorum. Çalışmalarım bana ahlâki gelişimin, kötülüğün kökeninin, genetik eğilimin ve çevresel etkilerin, sonraki kararları ve sonuç olarak bizi biz yapan seçimleri etkileyen kritik kararları nasıl şekillendirdiğini gösterdi….

Çocukların nasıl iyileştiğini anlayabilmek için sevmeyi nasıl öğrendikleri, zorluklarla nasıl başa çıktıklarını ve stresin onları nasıl etkilediğini anlamamız gerekiyor. Şiddetin ve tehdidin, sevmenin ve çalışma kapasitesinin üstündeki yıkıcı etkisini fark ederek, kendimizi ve hayatımızdaki kişileri, özellikle de çocukları nasıl geliştirebileceğimizi daha iyi anlayabiliriz.”

Dr. Breuce’un çocukları hissettikleri acıya ve korkuya rağmen, büyük bir başarıya imza atıp geleceğe umut olmuşlardır. Doktor bunu bizzat yaşanmış örneklerle kitabında bize gösteriyor. Bundan sonra yazılacak güzellikleri ise bize bırakıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Feridun Andaç

  KENDİ BAKIŞINDA BİR SES OLABİLMEK                                                                                                         ...